Uudet käänteentekevät 5G-puhelinliittymät

 

4G-verkkojen rinnalle on nousemassa uusi huippunopea verkko. Nykyiset tiedonsiirtonopeudet kalpenevat uudelle jopa 1 Gbit/s nopeudelle. Tämä on moninkertainen nopeus verrattuna nykyisiin 4G-verkkoihin. Käytäntö on kuitenkin opettanut, että luvatut nopeudet ovat eri asia kuin todellinen tiedonsiirtonopeus. Tämä tarkoittaa valitettavasti vain murto-osaa luvatusta nopeudesta. Ero on silti huomattava aiempiin 4G-verkon nopeuksiin. Ensimmäinen matkapuhelinverkko toimi jo 1980-luvulla NMT-verkossa. Sen jälkeen on otettu merkittäviä harppauksia kohti parempaa tiedonsiirtoa. Odotettavissa onkin lähivuosina vastaavanlaisia kehitysharppauksia kuin esimerkiksi Internet oli aikanaan. 5G-verkon käyttöönotto on merkittävä askel kohti palveluja, joista ei ole osattu edes uneksia.

5G-verkon nopeuksista hyötyvät viihteen ystävien lisäksi tiede ja teollisuus. Tarkkaa työtä tekevät saavat käyttöönsä aivan uudenlaisen työkalun, joka helpottaa toimimista nykypäivän vaativassa työelämässä. Virtuaalitodellisuus saa uusia ulottuvuuksia, kun myös verkon luotettavuus paranee entiseen 4G-verkkoon verrattuna.

Mobiilipelaaminen tulee lähentymään muiden pelialustojen pelejä. Onkin ennustettu, että seuraavat pelimaailman suuret tekijät tulevat peliyhtiöistä, jotka onnistuvat luomaan suositun pelin, jota voi pelata kaikilla alustoilla myös verkossa yhtäaikaisesti. 5G-verkkoa voi myös jakaa omiin kaistoihinsa, josta hyötyvät esimerkiksi yritykset. Ruuhkaton kaista on vielä nykyaikana harvinaisuus.

5G-puhelinliittymät otetaan käyttöön 2020-luvulla

Telia, Elisa ja DNA ovat ottaneet ensimmäiset 5G-tukiasemat käyttöön jo vuoden 2019 alussa. 5G-tukiasemat vaativat tiheän antenniverkon ja tukiasemia onki odotettavissa laaja verkko ympäri Suomen. 5G-verkon odotetaan yleistyvän muutaman vuoden kuluessa. Luonnollisesti toimivin verkko on siellä, missä on ihmisiäkin eniten eli kaupungeissa. Pienempien paikkakuntien asukkaat joutunevat odottamaan nopeampi yhteyksiä vielä viisi tai kuusikin vuotta.

Pähkinänkuoressa 5G-verkko tarkoittaa kaikkea tätä:

  1. Verkko nopeutuu

Nopeus tulee oleman vähintään kymmenkertainen nykyiseen 4G:hen verrattuna. 5G-verkko tarkoittaa esimerkiksi nopeammin latautuvia videoita.

  1. Etätyö yleistyy nopeamman verkon ansiosta

VR- ja HD-videoita voi käyttää jatkossa vaivattomasti myös mobiiliverkossa. Yrittäjä tai työntekijä voi tehdä työtään mistä tahansa paremmilla työkaluilla.

  1. Verkon viipalointi mahdollistaa häiriöttomän verkon

Viipalointi mahdollistaa yritykselle ruuhkattoman kaistan käytön. Enää ei tarvitse olla huolissaan verkon liiallisesta kuormittumisesta. Lisäksi toimitiloihin ei tulevaisuudessa tarvitse välttämättä asentaa kiinteitä tietoliikenneyhteyksiä. Yritys voi hyödyntää 5G-verkkoa ostamalla siitä osan omaan käyttöön.

  1. Esineiden Internet yleistyy

Laitteista voidaan lukea tietoa tai laitteita voidaan ohjata vaivattomasti 5G-verkossa. Verkkoon kytkettävä voi olla esimerkiksi ajoneuvo. Ajoneuvot tarvitsevat viiveetöntä verkkoa ja 5G mahdollistaa tämän. Jatkossa myös esimerkiksi kirurginen toimenpide voidaan suorittaa etänä 5G-verkossa.

5G-puhelinliittymät vaativat toimivaa rautaa

Elisa myy jo tänä päivänä 5G-liittymiä. Kyseiset liittymät toimivat teoreettisella 600 Mbit/s nopeuksilla ja ne siirtyvät automaattisesti 5G-verkkoon kattavuusalueella. Elisan verkko on tällä hetkellä käytössä Tampereella, Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Helsingistä on tarkoitus rakentaa Elisan ja Nokian yhteistyönä yksi johtavista älykaupungeista.

Todellisia 5G nopeuksiin kykeneviä puhelimia on tulossa markkinoille syksyllä 2019. Laitekehitys käy kuumana ja odotettavissa on todellisia herkkuja kaikilta merkittäviltä valmistajilta. Nopeuksia on testattu toistaiseksi reitittimillä. Niitä voi käyttää esimerkiksi koti- ja toimistoympäristössä ja ne muuttavat 5G-signaalin mille tahansa laitteelle.

Verkkojen kehitys jatkuu myös 5G-verkon jälkeen

Seuraava askel 5G-verkon jälkeen on luonnollisesti 6G-verkko. Se tarkoittaa moninkertaisesti enemmän tiedonsiirtonopeutta. Uudet nopeudet vaativat myös uuden teknologiaa. Verkkoja päivitetään noin kymmenen vuoden välein. Toisaalta nopeutuva kehitys voi tuoda tällä vuosisadalla todella merkittäviä harppauksia teknologian kehityksessä.